Ghid general pentru nomazi digitali și lucrători la distanță care vor să îmbrățișeze stilul de viață rural
Cu rădăcinile în tradiții
și capul în nori
Tradiția înseamnă continuitate. Tradiția înseamnă flux. Nu ai rădăcini, nu ai roade. Dar internetul ne înconjoară peste tot și roadele noastre sunt digitale. Nu uita, viitorul este aici, doar că nu este răspândit uniform peste tot. Chiar tu poți fi cel care aduce viitorul în locurile mai retrase.
Exemplu: Casa Morkin, Serbia.
Respectă comunitatea și stilul de viață al vecinilor
Poate că tu ești doar vizitator sau navetist, dar oamenii din jurul tău locuiesc demult aici, în comunitate. Sunt șanse mari ca la sat ritmul de viață să fie altul decât cel cu care ești obișnuit, și cu siguranță, obiceiurile sunt diferite. E posibil să descoperi în comunitate relații complexe și povești lungi și complicate, cu bune și cu rele. Înainte să judeci, încearcă să înțelegi ce se întâmplă în jurul tău și fă tot ce poți ca să te adaptezi un pic.
Exemplu: Traditii Creative
Susține comunitatea
E posibil ca unele dintre comunitățile pe care le vei vizita să fie bogate, dar altora le vor lipsi multe dintre oportunitățile cu care ești obișnuit la oraș. Educația, viața economică și sistemul medical pot părea minimale, dar ai putea fi chiar tu cel care plantează semințe cu impact pe termen lung. Împarte cu generozitate ceea ce stăpânești mai bine profesional, caută minți tinere și sclipitoare care vor să învețe și ajută-le să își dezvolte competențele cu care tu ești familiarizat. Tinerele generații sunt viitorul, dș-ți silința să le ajuți să crească.
Exemplu: Rubik Hub
Fii un model pentru tinerii localnici
Fiind o persoană care a călătorit mult și a avut succes în spațiul urban urbană, probabil vei fi perceput ca cineva care a avut acces la o viață la care unii tineri încep să viseze. Fii generos și ajută-i, spune-le povestea ta și cum ai ajuns să alegi acel stil de viață. Învață-i cum să folosească resursele disponibile online, vorbește cu ei în engleză și încurajează-i să petreacă ceva timp investind în dezvoltarea lor personală. Dacă ești deschis, încet, încet comunitatea își va deschide brațele să te primească, iar impactul tău va fi tot mai mare.
Exemplu: Școala de la Piscu
Fii un factor perturbator, dar nu toxic
Străin fiind, tu tulburi apele și schimbi lucrurile în jurul tău din clipa în care sosești într-o comunitate. Poate că îți place să fii discret, dar în comunitățile mici, e destul de dificil. Chiar dacă vecinii nu ți-o arată, le stârnești curiozitatea și vor căuta ocazii să stea la povești. Impactul tău poate fi mic sau mare, dar e bine să fii conștient de el. Imaginează-ți satul ca pe un ecosistem delicat și încearcă să evaluezi ce efecte vor rezulta din alegerile tale.
Ai grijă de plantele și animalele din jurul tău
Spațiile rurale sunt cufundate în natură. Că ești în vârful muntelui sau la mare, privirea îți va cădea pe întinderi verzi și sunt mari șanse ca pe lângă tine să treacă păsări. S-ar putea ca vecinii tăi să aibă semințe de care nu mai știe nimeni de multă vreme sau să își împartă cu tine laptele sau ouăle. Ești mai aproape ca niciodată de prima verigă a lanțului de consum. Bucură-te de asta și respectă mediul care îți oferă aceste bunătăți. Încearcă să cultivi tu singur ceva, dar ascultă și sfaturile celor care cunosc mai bine pământul.
Exemplu: EcoRuralis, Semințe Libere
Prețuiește arhitectura vernaculară
Uneori bizară și extrem de personală, alteori kitsch și îndrăzneață, arhitectura pe care o vei găsi este un amestec de forme și materiale de construcție arhaice cu versiuni moderne și contemporane greșit interpretate. Vei descoperi clădiri care lipsesc cu desăvârșire din oraș, cuști pentru câini, grajduri, hambare și adăposturi ale ciobanilor. Gardurile vor fi din metal, din lemn, din plastic, din beton și din tot felul de alte materiale. Dar dacă te uiți cu atenție, e probabil să găsești mici bijuterii care te vor topi, frânturi dintr-un trecut demult apus și uitat în orașe. Dacă ai ocazia și hotărăști să construiești tu singur ceva, lasă-te inspirat de formele unice din jurul tău, întreabă despre materiale și meșteri locali și implică-i în proiectul tău.
Exemple: Ghiduri de arhitectură pentru construcții la țară, Raum Architecture
Satul e locul unde se muncește din greu
La sat se regășesc prea puțin din confortul sau distracțiile cu care erai obișnuit. E o ocazie bună ca să te concetrezi pe proiectele sau deciziile pe care le-ai amînat pentru un moment mai prielnic sau zile mai liniștite. Acestea sunt zilele mai liniștite, deci e timpul să muncești mai mult. La fel fac și vecinii tăi, uneori cu profit mai mic decât tine. Fă și tu ca ei și lasă scuzele, alungă lenea. Cu puțină hotărâre ai putea schimba exercițiile fizice cu o doză zilnică de munci agricole.
Invită orașeni în vizită
Poate în apropiere e un oraș unde locuiesc o parte din prietenii tăi. Roagă-i să te viziteze, ați putea petrece o după-amiază plăcută împreună la aer curat. Arată-le împrejurimile, prezintă-i cunoștințelor din sat, mergeți la cules de fructe de pădure. S-ar putea să descoperi că mulți tânjesc după ceea ce trăiești tu și au întrebări foarte specifice despre cum te-ai adaptat la noul context. Pentru că ai petrecut deja câteva săptămâni sau luni în sat, le poți arăta părțile cele mai frumoase; atât localnicii, cât și prietenii tăi îți vor fi recunoscători, bucuroși să descopere lucruri noi. Vizita prietenilor tăi ar putea crește moralul sătenilor, semn că ai fost un bun ambasador, un alt motiv de a fi apreciat de către comunitate.
Exemplu: Transilvanian Brunch
Sprijină producătorii locali
De la legume proaspete la miere, murături și gemuri de casă sau brânzeturi de oaie și rețete tradiționale pe care doar aici le găsești, aceasta e șansa ta să mănânci și să trăiești ca sătenii. Deși probabil nu sunt etichetate ca atare, majoritatea produselor sunt bio și aproape sigur foarte gustoase. Ca să consumi local, va fi probabil nevoie să îți adaptezi puțin vechile obiceiuri, dar răsplata va fi mare nu doar pentru tine, ci și pentru producătorii locali. Dacă crezi că unii dintre ei ar merita să aibă acces la o piață mai mare, ajută-i! O etichetă făcută de un profesionist, un mic site web și câteva trucuri de marketing ar putea face minuni și ar avea un impact enorm asupra producătorilor pe care îi apreciezi. Poate nu știi, dar trocul în lumea rurală este încă o realitate, una care s-ar putea dovedi îmbietoare.
Petrece cu muzicanții ambulanți
Poate îți lipsesc viața de noapte sau barurile, un film 3D sau concertele experimentale. Întreabă-i pe artiștii tăi indie preferați dacă nu ar vrea să țină un concert unplugged în aer liber. Sau găsește o zi de naștere care ar putea fi ocazia perfectă pentru o petrecere electro în pădure. Artiștii sunt foarte mobili și s-ar putea să aprecieze o schimbare de peisaj. Deși e posibil ca gusturile tale să nu se suprapună cu cele ale majorității sătenilor, cele câteva ocazii când vei asculta formații locale tradiționale s-ar putea dovedi o gură de aer proaspăt. Posibil să nu prea ai variante de distracție în jurul tău, dar asta nu înseamnă că nu îți poți crea propriile ocazii.
Exemplu: Zilele Nordului, Durușa Summer Hills
Liviu Pop & Mihaela Bidilică-Vasilache, (Asociatia uzinaduzina),
Eugen Vaida, (Ambulanta pentru monumente),
Dumitru Armaș, (EarthInOurHeart)
Simona Robu, (Saschiz165),
Iulia Enache,
Maja Marohnic, Association Murtila (HR),
Sztahura Mark & Adina Sztahura,
Radu Crăciun, (Asociatia Romana de Permacultură),
Salanta Claudiu-Daniel, (Arhitect-șef CJ Cluj),
Nută Dragoș Mihai, (Ambulanta pentru Monumente SV Oltenia),
Lorin Niculae & Irina Scobiola, (Asociatia Arhipera),
Ștefan Teișanu, Centrul Cultural Clujean,
Ana Pascu, Muzeul National al Tăranului Român,
Racasan Horatiu, S.C. RAUM S.R.L.,
Claudia-Monica Gutia,
Anda Reuben,
Valentina Vujinić & Bojan Vujinić, Farma Transforma (BiH),
Angelo Baran,
Fediuc Marius,
Daniela Stoica,
Dulgheriu Luciana Mihaela,
Daniela Cristea,
împreună cu tine, cel care rezonezi cu ideile de mai sus, ne dorim să începem o mișcare și să transformăm aceste idei în acțiuni planificate, concrete și conectate.
Pentru a semna manifestul de mai sus, trimite-ne un email la contact at uzinaduzina.org