Select Page

marea de povești

12 evenimente nostalgice

Concepută ca o serie de douăsprezece evenimente, Marea de Povești își propune să creeze o atmosferă de poveste, un mediu prielnic istorisirii, antrenând diferite tehnici și integrând metode aferente tehnologiei analogice. Istorisirea, transmiterea poveștilor nu este doar o activitate pentru copii, ci, totodată, o experiență ce presupune împărtășire, comuniune între membrii unei comunități. Ea ne permite să transmitem, printr-un complex de medii, moștenirea culturală și înlesnește păstrarea identității noastre. uzinaduzina este dornică să exploreze diversitatea metodelor de povestire.

Până acum au fost organizate două sesiuni de retroproiecții de diafilme color, precum și o audiție de povești pe discuri de vinil. Toate cele trei evenimente au fost organizate anterior în, la momentul respectiv, cea mai mică ceainărie din Cluj și vizau recrearea atmosferei copilăriei și creșterii în România comunistă. Cei mai mulți dintre participanții le evenimente, tineri de peste douăzeci de ani, și-au amintit experiența copilăriei și adolescenței lor. Evenimentele ar fi putut fi interpretate de unii dintre ei ca scurte potențiale experiențe antropologice ale maturizării lor.

Discurile de vinil erau o formă ludică de petrecere a timpului pentru copii din orașele din România până la apariția noilor tehnologii. Aparatele Pickup ne dăruiau aproape tuturor câte o doză zilnică de povești care compensau lipsa programelor TV dedicate copiilor. În România comunistă, din cele două ore zilnice de emisie TV, mai puțin de 10 minute erau alocate desenelor animate. A reasculta asemenea “cărți audio” a însemnat o aventurare în cotloanele memoriei, în ungherele amintirilor noastre, fiindu-ne aproape imposibil să nu recunoaștem cel puțin o parte din vocile care ne-au influențat și calibrat, încă din vremea copilăriei noastre, atât de mult, imaginația.